Low oil pressure at idle and Mivec mode not cutting in 4G92 MIVEC help! - Zerotohundred.com


Zerotohundred.com
HOME FEATURES NEWS FORUMS THE MARKETPLACE TIMETOATTACK!
Go Back   Zerotohundred.com > Car Discussions > Car Talk

Reply
 
Tools Search this Thread Display Modes
Old 01-05-2018, 10:44 PM   #1
jay_lancer
200bhp Stage II Member
 
jay_lancer's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: Thailand
Posts: 249
Likes: 162
Liked: 50 / 27 Posts
Default Low oil pressure at idle and Mivec mode not cutting in 4G92 MIVEC help!

Hi I have a Lancer with a swap to a 4G92 MIVEC as per the picture:



Recently the oil pressure has started to go low when the engine is at idle/tickover.



This is shown on my oil pressure gauge as well as the oil light on the dashboard had been flickering.

Also the car won't go into MIVEC mode.

I have checked the oil, it is at the correct level on the dip stick and was only changed about 3000 KM ago, running 10W40 fully synthetic oil.

Everything was working fine previously, then after a long fast run on a clear motorway where I was able to go into MIVEC mode, when I turned off the motorway and stopped at some traffic lights noticed the low oil pressure at idle.

The oil pressure for regular driving looks fine.

Any idea's about to fix this issue?

Many thanks
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	IMG_20170625_170833s.jpg
Views:	158
Size:	317.3 KB
ID:	569063   Click image for larger version

Name:	IMG_20171225_191421.jpg
Views:	150
Size:	243.9 KB
ID:	569064  
__________________
http://www.zerotohundred.com/newforums/album.php?albumid=3291

Last edited by jay_lancer; 01-06-2018 at 12:25 AM.
jay_lancer is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2018, 02:27 AM   #2
sweelt
1000bhp Senior
 
sweelt's Avatar
 
Join Date: Nov 2016
Location: Penang
Posts: 1,631
Likes: 231
Liked: 132 / 113 Posts
Default Re: Low oil pressure at idle and Mivec mode not cutting in 4G92 MIVEC help!

hi jay, long time din hear from your project mivec..lol
i think you have your oil filter replaced too during servicing interval.
mivec not activate is part of protection.

some reference
http://www.zerotohundred.com/newforu...d.php?t=377406

Last edited by sweelt; 01-06-2018 at 02:37 AM.
sweelt is offline   Reply With Quote
The Following User Likes sweelt For This Useful Post:
jay_lancer (01-06-2018)
Old 01-06-2018, 09:59 AM   #3
vr2turbo
Moderator
 
Join Date: May 2010
Location: Petaling Jaya
Posts: 26,406
Likes: 1,674
Liked: 7,786 / 5,848 Posts
Default Re: Low oil pressure at idle and Mivec mode not cutting in 4G92 MIVEC help!

Looks like need to change the oil pump. Better do fast as Oil starvation is not good for the engine
vr2turbo is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Liked vr2turbo For This Useful Post:
jay_lancer (01-06-2018), sanekit (01-06-2018)
Old 01-06-2018, 10:40 AM   #4
sanekit
1000bhp Senior
 
sanekit's Avatar
 
Join Date: Dec 2015
Location: Petaling Jaya
Posts: 1,009
Likes: 464
Liked: 75 / 57 Posts
Default Re: Low oil pressure at idle and Mivec mode not cutting in 4G92 MIVEC help!

Oil pump problem like vr2turbo said. the oil press been that way since u noticed it?
sanekit is offline   Reply With Quote
The Following User Likes sanekit For This Useful Post:
jay_lancer (01-06-2018)
Old 01-06-2018, 10:47 PM   #5
jay_lancer
200bhp Stage II Member
 
jay_lancer's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: Thailand
Posts: 249
Likes: 162
Liked: 50 / 27 Posts
Default Re: Low oil pressure at idle and Mivec mode not cutting in 4G92 MIVEC help!

Hi

Thanks for the reply's, have read that my engine can suffer from oil pickup in the sump getting blocked, will look into it, won't be driving it much until sorted out

cheers
__________________
http://www.zerotohundred.com/newforums/album.php?albumid=3291
jay_lancer is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2018, 10:24 AM   #6
y2188
400bhp Turbo Member
 
y2188's Avatar
 
Join Date: Jan 2016
Location: Petaling Jaya
Posts: 434
Likes: 130
Liked: 35 / 33 Posts
Default Re: Low oil pressure at idle and Mivec mode not cutting in 4G92 MIVEC help!

Is your oil pressure level same as before? 1bar seems a bit weak but still fairly normal, if the pressure is the same as before, try check your mivec solenoid.
y2188 is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Liked y2188 For This Useful Post:
jay_lancer (01-09-2018), sanekit (01-11-2018)
Old 01-09-2018, 12:51 PM   #7
lsm1991
Senior Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: PJ
Posts: 916
Likes: 45
Liked: 84 / 72 Posts
Default Re: Low oil pressure at idle and Mivec mode not cutting in 4G92 MIVEC help!

yeah 1 bar isnt horribly bad yet..... depending on the amount of wear, 1bar per 1k rpms can be considered 'sort of normal'
lsm1991 is offline   Reply With Quote
The Following User Likes lsm1991 For This Useful Post:
jay_lancer (01-09-2018)
Old 01-09-2018, 03:15 PM   #8
jay_lancer
200bhp Stage II Member
 
jay_lancer's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: Thailand
Posts: 249
Likes: 162
Liked: 50 / 27 Posts
Default Re: Low oil pressure at idle and Mivec mode not cutting in 4G92 MIVEC help!

definitely a little lower because the alarm was activated, also oil light on the dash board came on.

Have been advised to try an oil change to 5W50 fully synthetic oil, will do that, and check the MIVEC solenoid.

Many thanks!
__________________
http://www.zerotohundred.com/newforums/album.php?albumid=3291
jay_lancer is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2018, 07:16 PM   #9
^pomen_GTR^
Senior Member
 
^pomen_GTR^'s Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: The Mines
Posts: 7,170
Likes: 4,604
Liked: 1,636 / 1,058 Posts
Default Re: Low oil pressure at idle and Mivec mode not cutting in 4G92 MIVEC help!

change oil pump..

new billet pump preferred...
__________________

[My Home Sale]
*FB picture album with various things up for grab:: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150367418563445.361738.713843444&type=1&l =05903407a5
^pomen_GTR^ is offline   Reply With Quote
The Following User Likes ^pomen_GTR^ For This Useful Post:
jay_lancer (01-10-2018)
Old 01-10-2018, 07:15 AM   #10
vr2turbo
Moderator
 
Join Date: May 2010
Location: Petaling Jaya
Posts: 26,406
Likes: 1,674
Liked: 7,786 / 5,848 Posts
Default Re: Low oil pressure at idle and Mivec mode not cutting in 4G92 MIVEC help!

Since normal drive the pressure is normal, could it be the oil pressure sensor problem?
vr2turbo is offline   Reply With Quote
The Following User Likes vr2turbo For This Useful Post:
jay_lancer (01-10-2018)
Old 01-10-2018, 11:56 AM   #11
lsm1991
Senior Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: PJ
Posts: 916
Likes: 45
Liked: 84 / 72 Posts
Default Re: Low oil pressure at idle and Mivec mode not cutting in 4G92 MIVEC help!

Quote:
Originally Posted by vr2turbo View Post
Since normal drive the pressure is normal, could it be the oil pressure sensor problem?
since oil pressure goes up with the rpm (till a certain point) si if it actually is starving, it will seem fine when you are giving it some revs. Afaik, it would only know if the pressure is fine or too low without taking into account the rpm speeds (on my old junk car at least, it isnt able to relate the rpm and oil pressure)
and since he has 2 sensors (one stock, providing ecu data hense the dash light and the other for the defi, which is also going off)


Quote:
Originally Posted by jay_lancer View Post
definitely a little lower because the alarm was activated, also oil light on the dash board came on.

Have been advised to try an oil change to 5W50 fully synthetic oil, will do that, and check the MIVEC solenoid.

Many thanks!
jay, dont think changing to heavier oil will solve anything, but instead only mask the issue if it works. (my 2 cents)
lsm1991 is offline   Reply With Quote
The Following User Likes lsm1991 For This Useful Post:
jay_lancer (01-12-2018)
Old 01-11-2018, 11:28 AM   #12
sanekit
1000bhp Senior
 
sanekit's Avatar
 
Join Date: Dec 2015
Location: Petaling Jaya
Posts: 1,009
Likes: 464
Liked: 75 / 57 Posts
Default Re: Low oil pressure at idle and Mivec mode not cutting in 4G92 MIVEC help!

Quote:
Originally Posted by lsm1991 View Post
since oil pressure goes up with the rpm (till a certain point) si if it actually is starving, it will seem fine when you are giving it some revs. Afaik, it would only know if the pressure is fine or too low without taking into account the rpm speeds (on my old junk car at least, it isnt able to relate the rpm and oil pressure)
and since he has 2 sensors (one stock, providing ecu data hense the dash light and the other for the defi, which is also going off)
oil pressure need to check under load. free revs sometimes pressure is ok.
sanekit is offline   Reply With Quote
The Following User Likes sanekit For This Useful Post:
jay_lancer (01-12-2018)
Old 01-11-2018, 12:49 PM   #13
lsm1991
Senior Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: PJ
Posts: 916
Likes: 45
Liked: 84 / 72 Posts
Default Re: Low oil pressure at idle and Mivec mode not cutting in 4G92 MIVEC help!

Quote:
Originally Posted by sanekit View Post
oil pressure need to check under load. free revs sometimes pressure is ok.
oh didnt know there would be any dif

**actually... am quite sure there will be no dif, oil pressure should (afaik-lah) be affected by the temps (affecting viscosity) and rpms.

Last edited by lsm1991; 01-11-2018 at 04:16 PM.
lsm1991 is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Liked lsm1991 For This Useful Post:
jay_lancer (01-12-2018), sanekit (01-12-2018)
Old 01-12-2018, 12:21 PM   #14
jay_lancer
200bhp Stage II Member
 
jay_lancer's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: Thailand
Posts: 249
Likes: 162
Liked: 50 / 27 Posts
Default Re: Low oil pressure at idle and Mivec mode not cutting in 4G92 MIVEC help!

I think I will try an oil and oil filter change, maybe just partly blocked oil filter?

does anyone know the best oil filter to buy for 4G92 MIVEC Gen 2?

If that doesn't work will have to look into changing the oil pump.

cheers
__________________
http://www.zerotohundred.com/newforums/album.php?albumid=3291
jay_lancer is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2018, 01:21 PM   #15
lsm1991
Senior Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: PJ
Posts: 916
Likes: 45
Liked: 84 / 72 Posts
Default Re: Low oil pressure at idle and Mivec mode not cutting in 4G92 MIVEC help!

Quote:
Originally Posted by jay_lancer View Post
I think I will try an oil and oil filter change, maybe just partly blocked oil filter?

does anyone know the best oil filter to buy for 4G92 MIVEC Gen 2?

If that doesn't work will have to look into changing the oil pump.

cheers
any filter will do really... am running proton filters on my car...
lsm1991 is offline   Reply With Quote
The Following User Likes lsm1991 For This Useful Post:
jay_lancer (01-13-2018)
Reply

  Zerotohundred.com > Car Discussions > Car Talk

Previous: Previous Thread | Next Thread :Next

Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

SEARCH

Our YouTube Videos









2000 - 2017 Zerotohundred.com - The Automotive Enthusiasts' Network | Tags | Terms of Use | Visitor Agreement | Privacy Policy | Contact Us | Privacy Statement | Top