Show us your lancer/evo pics!

lsm1991

1,000 RPM
Senior Member

lsm1991

1,000 RPM
Senior Member
Sep 30, 2011
1,357
159
663
PJ
My wira had the original starter replaced with a refurbished unit. On hot days, after spirited driving or stuck in jam, starter gets heak soaked & refuses to work. Need to wait for awhile before it does.
ur case in particular, no amount of whacking the starter will help right?

Further detail of the symptom, it can start fine when cold but after driving then cannot start again if stop unless jump started! My mechanic says possibly crank sensor, so when hot difficult to start. Based on my reading so far it seems to point the same too.
crank sensor, i think u can just cocok and pull the sensor readings to confirm kan?
 

Izso

Boooooossst
Helmet Clan
Moderator

Izso

Boooooossst
Helmet Clan
Moderator
Mar 28, 2004
14,872
6,257
5,213
KL
Tried powerbank, sometimes can sometimes not.
You have a very strange problem. I don't think it's a starter problem since it cranks, just won't come to life right? Perhaps you have a weak connector somewhere.
 

6UE5t

6,000 RPM
Senior Member

6UE5t

6,000 RPM
Senior Member
Oct 8, 2010
6,393
1,233
713
Kuala Lumpur
You have a very strange problem. I don't think it's a starter problem since it cranks, just won't come to life right? Perhaps you have a weak connector somewhere.
Yes, just keep cranking but if jump started with enough juice then it will on. Based on what I read seems to point to crank sensor.
 

6UE5t

6,000 RPM
Senior Member

6UE5t

6,000 RPM
Senior Member
Oct 8, 2010
6,393
1,233
713
Kuala Lumpur
Your problem during hot start, except you jump start it. If drive back home don do anything, cold early morning can start without any fear ?
Heat soak can affect so many things. Weird becos evo got hood vent.
Yes car always can start the first time before driving. After driving then cannot restart again, maybe until a long time.
 

sweelt

2,000 RPM

sweelt

2,000 RPM
Nov 6, 2016
2,226
219
163
Penang
Yes car always can start the first time before driving. After driving then cannot restart again, maybe until a long time.
I assumed even hot engine bay, battery voltage still good ?. If yes can rule out voltage leak.
And check as @Izso mention wiring connection, recently installed sensor.
Heat soak issue and jump start macam diff scenario. My noob observation btw.
 

marsha1l_v6

500 RPM

marsha1l_v6

500 RPM
Aug 1, 2013
663
126
543
Kuala Lumpur
i had this issue before..similar to say the least

i was WOT my car and suddenly engine stall. long story short: it was ballast resistor failure. I dont know how ,as its just a resistor.

engine can start and running during cold start. since u change injector, probably can take a look.

took out one of the cylinder plug to see if theres anything wrong with ignition/coil, spark is there.
monitoring the afr gauge for any fault in fuel system, check out everything ok.
starter crank strong, i keep on crank + gas till battery kaput.

me and mechanic called two different tuner, both mention injector resistor ballast faulty. According to them, those ballast commonly fail during dyno tune. Ive send the car for dyno twice before, and fail while im on the road. Since then, i have spare ballast standby. :nurse:
 
  • Like
Reactions: 6UE5t

vr2turbo

Beyond 20,000 RPM!
Helmet Clan
Moderator

vr2turbo

Beyond 20,000 RPM!
Helmet Clan
Moderator
May 11, 2010
29,404
8,209
1,713
Petaling Jaya
i had this issue before..similar to say the least

i was WOT my car and suddenly engine stall. long story short: it was ballast resistor failure. I dont know how ,as its just a resistor.

engine can start and running during cold start. since u change injector, probably can take a look.

took out one of the cylinder plug to see if theres anything wrong with ignition/coil, spark is there.
monitoring the afr gauge for any fault in fuel system, check out everything ok.
starter crank strong, i keep on crank + gas till battery kaput.

me and mechanic called two different tuner, both mention injector resistor ballast faulty. According to them, those ballast commonly fail during dyno tune. Ive send the car for dyno twice before, and fail while im on the road. Since then, i have spare ballast standby. :nurse:
This reminds me of an old case with my video player, when hot it shuts down. I think you got something here. My case with the video is one of the capacitor break connection when hot, and joins back when cool, so could be similar case like this.......lol
 

6UE5t

6,000 RPM
Senior Member

6UE5t

6,000 RPM
Senior Member
Oct 8, 2010
6,393
1,233
713
Kuala Lumpur
i had this issue before..similar to say the least

i was WOT my car and suddenly engine stall. long story short: it was ballast resistor failure. I dont know how ,as its just a resistor.

engine can start and running during cold start. since u change injector, probably can take a look.

took out one of the cylinder plug to see if theres anything wrong with ignition/coil, spark is there.
monitoring the afr gauge for any fault in fuel system, check out everything ok.
starter crank strong, i keep on crank + gas till battery kaput.

me and mechanic called two different tuner, both mention injector resistor ballast faulty. According to them, those ballast commonly fail during dyno tune. Ive send the car for dyno twice before, and fail while im on the road. Since then, i have spare ballast standby. :nurse:
Hmm ok thx for the info, I will discuss with my mechanic.
 

6UE5t

6,000 RPM
Senior Member

6UE5t

6,000 RPM
Senior Member
Oct 8, 2010
6,393
1,233
713
Kuala Lumpur
hope it helps and you can enjoy your modded evo asap. Let us know your latest gain after those mod.:driver::driver:
My mechanic said it's solved already, will pick up the car this afternoon. He said it's cam sensor already weak. Maybe magnified by changing cams too. He has just done on road tune as well. Maybe next Saturday dyno tune in Sunway.
 

Izso

Boooooossst
Helmet Clan
Moderator

Izso

Boooooossst
Helmet Clan
Moderator
Mar 28, 2004
14,872
6,257
5,213
KL
My mechanic said it's solved already, will pick up the car this afternoon. He said it's cam sensor already weak. Maybe magnified by changing cams too. He has just done on road tune as well. Maybe next Saturday dyno tune in Sunway.
pls do yourself a huge favor and have your car dyno tuned on a mainline dyno not a dynodynamics machine.
 

6UE5t

6,000 RPM
Senior Member

6UE5t

6,000 RPM
Senior Member
Oct 8, 2010
6,393
1,233
713
Kuala Lumpur
How does changing the cams magnify it? It's just a positional sensor.
Not exactly sure to be honest, it's just my own thoughts. But it's confirmed the cam sensor issue, so he changed that. He also added extra grounding to help.
pls do yourself a huge favor and have your car dyno tuned on a mainline dyno not a dynodynamics machine.
My mechanic regular dyno shop is mainline but it's broken now for a few months! So need to look at other options.
 
  • Like
Reactions: Izso

parakey

1,000 RPM
Senior Member

parakey

1,000 RPM
Senior Member
Apr 30, 2012
1,275
193
663
Kuala Lumpur
Not exactly sure to be honest, it's just my own thoughts. But it's confirmed the cam sensor issue, so he changed that. He also added extra grounding to help.
I read that cam sensor issues occur after replacing the camshafts. Often it's due to shoddy work. Oil leaks into where the sensor is or dirt/metal shavings interfere with the sensor's readings.