Show us your lancer/evo pics!

Discussion in 'Mitsubishi Lancer Owners Club' started by ][zoohalee][vtec][, Sep 23, 2008.

  1. vr2turbo

    vr2turbo 5 Year | Silver
    Helmet Clan Moderator

    Joined:
    May 11, 2010
    Messages:
    29,124
    Likes Received:
    8,151
    The thing is it still cranks. For me if battery kaput the crank is weak or no more crank.....haha

    Probably now got to carry along those small power bank starter......lol
     
  2. lsm1991

    lsm1991 Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    Sep 30, 2011
    Messages:
    1,244
    Likes Received:
    140
    ur case in particular, no amount of whacking the starter will help right?

    crank sensor, i think u can just cocok and pull the sensor readings to confirm kan?
     
  3. 6UE5t

    6UE5t Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    Oct 8, 2010
    Messages:
    6,312
    Likes Received:
    1,204
    Tried powerbank, sometimes can sometimes not.
     
  4. Izso

    Izso Boooooossst
    Helmet Clan Moderator

    Joined:
    Mar 28, 2004
    Messages:
    14,640
    Likes Received:
    6,203
    You have a very strange problem. I don't think it's a starter problem since it cranks, just won't come to life right? Perhaps you have a weak connector somewhere.
     
  5. 6UE5t

    6UE5t Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    Oct 8, 2010
    Messages:
    6,312
    Likes Received:
    1,204
    Yes, just keep cranking but if jump started with enough juice then it will on. Based on what I read seems to point to crank sensor.
     
  6. vr2turbo

    vr2turbo 5 Year | Silver
    Helmet Clan Moderator

    Joined:
    May 11, 2010
    Messages:
    29,124
    Likes Received:
    8,151
    If got no crank then can whack starter.......lol
     
  7. vr2turbo

    vr2turbo 5 Year | Silver
    Helmet Clan Moderator

    Joined:
    May 11, 2010
    Messages:
    29,124
    Likes Received:
    8,151
    Without jump start, is the crank strong or weak?
     
  8. 6UE5t

    6UE5t Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    Oct 8, 2010
    Messages:
    6,312
    Likes Received:
    1,204
    Strong cranking
     
  9. sweelt

    sweelt Well-Known Member

    Joined:
    Nov 6, 2016
    Messages:
    2,165
    Likes Received:
    201
    my x-gear got one time it cranks but no start occasionally.
    At last check due to battery weak.
     
  10. sweelt

    sweelt Well-Known Member

    Joined:
    Nov 6, 2016
    Messages:
    2,165
    Likes Received:
    201
    Your problem during hot start, except you jump start it. If drive back home don do anything, cold early morning can start without any fear ?
    Heat soak can affect so many things. Weird becos evo got hood vent.
     
  11. 6UE5t

    6UE5t Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    Oct 8, 2010
    Messages:
    6,312
    Likes Received:
    1,204
    Yes car always can start the first time before driving. After driving then cannot restart again, maybe until a long time.
     
  12. sweelt

    sweelt Well-Known Member

    Joined:
    Nov 6, 2016
    Messages:
    2,165
    Likes Received:
    201
    I assumed even hot engine bay, battery voltage still good ?. If yes can rule out voltage leak.
    And check as @Izso mention wiring connection, recently installed sensor.
    Heat soak issue and jump start macam diff scenario. My noob observation btw.
     
  13. marsha1l_v6

    marsha1l_v6 5 Year | Silver

    Joined:
    Aug 1, 2013
    Messages:
    640
    Likes Received:
    115
    i had this issue before..similar to say the least

    i was WOT my car and suddenly engine stall. long story short: it was ballast resistor failure. I dont know how ,as its just a resistor.

    engine can start and running during cold start. since u change injector, probably can take a look.

    took out one of the cylinder plug to see if theres anything wrong with ignition/coil, spark is there.
    monitoring the afr gauge for any fault in fuel system, check out everything ok.
    starter crank strong, i keep on crank + gas till battery kaput.

    me and mechanic called two different tuner, both mention injector resistor ballast faulty. According to them, those ballast commonly fail during dyno tune. Ive send the car for dyno twice before, and fail while im on the road. Since then, i have spare ballast standby. :nurse:
     
    6UE5t likes this.
  14. vr2turbo

    vr2turbo 5 Year | Silver
    Helmet Clan Moderator

    Joined:
    May 11, 2010
    Messages:
    29,124
    Likes Received:
    8,151
    This reminds me of an old case with my video player, when hot it shuts down. I think you got something here. My case with the video is one of the capacitor break connection when hot, and joins back when cool, so could be similar case like this.......lol
     
  15. 6UE5t

    6UE5t Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    Oct 8, 2010
    Messages:
    6,312
    Likes Received:
    1,204
    Hmm ok thx for the info, I will discuss with my mechanic.
     
  16. marsha1l_v6

    marsha1l_v6 5 Year | Silver

    Joined:
    Aug 1, 2013
    Messages:
    640
    Likes Received:
    115
    hope it helps and you can enjoy your modded evo asap. Let us know your latest gain after those mod.:driver::driver:
     
  17. 6UE5t

    6UE5t Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    Oct 8, 2010
    Messages:
    6,312
    Likes Received:
    1,204
    My mechanic said it's solved already, will pick up the car this afternoon. He said it's cam sensor already weak. Maybe magnified by changing cams too. He has just done on road tune as well. Maybe next Saturday dyno tune in Sunway.
     
  18. parakey

    parakey Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    Apr 30, 2012
    Messages:
    1,121
    Likes Received:
    166
    How does changing the cams magnify it? It's just a positional sensor.
     
  19. Izso

    Izso Boooooossst
    Helmet Clan Moderator

    Joined:
    Mar 28, 2004
    Messages:
    14,640
    Likes Received:
    6,203
    pls do yourself a huge favor and have your car dyno tuned on a mainline dyno not a dynodynamics machine.
     
  20. 6UE5t

    6UE5t Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    Oct 8, 2010
    Messages:
    6,312
    Likes Received:
    1,204
    Not exactly sure to be honest, it's just my own thoughts. But it's confirmed the cam sensor issue, so he changed that. He also added extra grounding to help.
    My mechanic regular dyno shop is mainline but it's broken now for a few months! So need to look at other options.
     
    Izso likes this.

Share This Page