[HELP]Weird Noise Coming from Engine

Discussion in 'Car Talk' started by infinity.melvin, May 5, 2012.

  1. infinity.melvin

    infinity.melvin SlowPoke
    Senior Member

    Joined:
    Jul 4, 2006
    Messages:
    1,610
    Likes Received:
    153
    [HELP]Exhaust Manifold (extractor) Gasket Problem!

    hi guys, been having this problem recently. Weird rubbing/squelling-a-like noise from the engine bay (sounds like "jit jit jit jit" or "chit chit chit chit").
    ONLY appear when engine is warmed up! sound is suspected to be coming from belt & pulley area.

    ✔ Already checked and changed all 3 v-belts (alternator, power steering & crank pulley belt).
    ✔ Checked all pulleys, no wobbling or loose pulley. No apparent misalignment of belts or pulley

    Sounded loud and significant with lightened crank pulley installed (been using Works Engineering LCP since few months ago, but sound only recently appeared).

    currently already swapped out back to original stock crank pulley. sound lesser, but still having the weird sound coming out when engine fully warmed up.

    no sound at all when engine is cold, or during accelerating.
    sound only apparent during stand still/idling.

    so far, few times heard the noise when compressor kicks in (yet to 100% confirm, sometimes also got sound when compressor not kicking in)

    not sure if its got to do with the alternator/compressor pulley bearings or something related to that.

    sifus PLS HELP! :bawling:
    Car : Perodua Viva Elite 1.0 Auto
     
    #1 infinity.melvin, May 5, 2012
    Last edited: May 31, 2012
  2. Katsumoto

    Katsumoto 5 Year | Silver

    Joined:
    Nov 19, 2011
    Messages:
    37
    Likes Received:
    43
    do me a favor try drive the car without the a/cond on , then see if the sound still there or not

    and pls notice if the sound increase when the rpm of the engine increase or not.

    A) if the sound still there then probably is belt tensional bearing (i m not so sure you have 1 or not) or alternator bearing

    b)if the sound is GONE when the a/cond is off then most probably is a/cond compressor bearing or a/cond magnetic coil + clutch set is worn out (if is the magnetic coil + clutch set worn out try to ask a friend inside the car rev the engine till 4-5k rpm with the a/cond running , most probably you will see sparks coming between magnetic coil + clutch set . if this the case 100% confirm both KO already)
     
  3. infinity.melvin

    infinity.melvin SlowPoke
    Senior Member

    Joined:
    Jul 4, 2006
    Messages:
    1,610
    Likes Received:
    153
    tq so much for the input katsumoto!!

    will try to drive it without aircon on.
    the sound disappear when im moving. only appear during stand still/idling
     
  4. nyantong

    nyantong Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    Jul 26, 2008
    Messages:
    193
    Likes Received:
    50
    I've once encountered a case whereby the aircond compressor pulley was making noise whether or not it was activated. The best way to determine whether its the aircond is to actually remove all belts and rotate by hand each and every pulley to see if any wobbles or feels rough.
     
  5. infinity.melvin

    infinity.melvin SlowPoke
    Senior Member

    Joined:
    Jul 4, 2006
    Messages:
    1,610
    Likes Received:
    153
    thanks for the input bro! will try it out tomorrow. will keep u guys updated!
     
  6. infinity.melvin

    infinity.melvin SlowPoke
    Senior Member

    Joined:
    Jul 4, 2006
    Messages:
    1,610
    Likes Received:
    153
    Today I've tried driving without ac on. Sound is still there..
    And aircond not feeling cold as usual, so I went to sanden to service. Apparently compressor seal leaking, got it replaced n fixed.

    But my noise issue is still haunting me :(
     
  7. Katsumoto

    Katsumoto 5 Year | Silver

    Joined:
    Nov 19, 2011
    Messages:
    37
    Likes Received:
    43
    my guess is either 1 of it .........

    belt tensional bearing or alternator bearing
     
  8. infinity.melvin

    infinity.melvin SlowPoke
    Senior Member

    Joined:
    Jul 4, 2006
    Messages:
    1,610
    Likes Received:
    153
    Currently when engine not warm also make noise already. But off and on only will hv the noise. According to my mech it could the compressor bearing too. He ask to change the whole compressor.. But he too is not 100% sure.. I'm just worried is other issue.

    I've read online some say can fix by just changing the bearing?

    Btw, what is tensioner? Perodua viva have??
    This one is associated with timing belt isnt it?

    Still in dilemma on this problem. Any good foreman to recommend on this problem?
     
  9. infinity.melvin

    infinity.melvin SlowPoke
    Senior Member

    Joined:
    Jul 4, 2006
    Messages:
    1,610
    Likes Received:
    153
    solutions found~! water pump was abit problematic, pulley was rough. got that changed with timing belt to save labour charges.. since its just another few k KM to change.

    after changing that, noise seems to lessen but still got the annoying "chit chit chit" sound but this time coming from the engine section.
    played 'teka-teki' and found out its the exhaust manifold gasket ring. changed to a new thick one as the old one already makan, thus having freeplay and squeaks when exhaust vibrates! quite common among 3-cyclinder cars, kcars etc. so nxt time u have unresolved rubbing/squeaking noise from the engine bay, remember to check your exhaust

    thumbs up for JC auto performance @ The Strand Kota Damansara for fixing my problem! :)
     
    #9 infinity.melvin, May 18, 2012
    Last edited: May 20, 2012
  10. infinity.melvin

    infinity.melvin SlowPoke
    Senior Member

    Joined:
    Jul 4, 2006
    Messages:
    1,610
    Likes Received:
    153
    argh! after a happy 1 week+ of problem solved, the sound apparently is coming back again. now starting to have some minimal sound coming back when exhaust is warmed up... so fast the gasket ring worn out.

    could it be my exhaust manifold flange not even? thus cant be bolted down nice & flat? the gasket so fast KO
     
  11. stephensim9380

    stephensim9380 5 Year | Silver

    Joined:
    Jan 6, 2013
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Recently my car also have the same problem. So I go to Perodua SC to check. The Mech say is Alternator problem. Need to change, some more cost RM800+. But today when I drive my car, the sound seems gone. Donno what happen to this viva. Seems alot of problem. I've been fixing this and that for so many time. Can't even peace for a month.
     

Share This Page