FTO MIVEC not kicking...I am mechanic but could solve...HELP...

Discussion in 'Forced Induction & Engine Management' started by nathanraja45, May 26, 2011.

  1. nathanraja45

    nathanraja45 Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    May 26, 2011
    Messages:
    28
    Likes Received:
    1
    Hi guys,

    I am a mechanic,basically i repair buses,lorries,and i can easily transplant engines but im not really good in diagnosing mivec problem

    My car is FTO,bought 8 months ago, transplanted the engine to DOHC V6 MIVEC 2.0 (DE3A 6A12)...the problem im facing is MIVEC is not kicking in and rpm rev limits at 6.500...Here are the thing i have done to solve the problem but failed...

    1) Checked ECU diagnostic...It said knock sensor(aka mivec solenoid)...I changed the knock sensor with my old engine but mivec still doesnt
    function
    2) Checked the temperature sensor...MIVEC wont get activated if the engine is cold, so i change the temp sensor that
    connects to the ECU(the gauge u see in the dash meter is different sensor compared to the sensor that ECU reads)...still
    no luck
    3) Thought that it might be inefficient burning...changed the spark plugs to iridium onces...No luck
    4) Tried to reset ECU many times...No luck

    The last i am going to try is, im gonna change the alternator...Previously my mivec was working fine, i have a feeling that it started failing after i recently changed my alternator...MIVEC engines has 4 pin from alternator...2 pins is to charge, another 2 pins is to activate mivec through ECU...That is y non mivec DOHC V6 2.0 only has 2 pin alternator...This is my last try...gonna do it in 2 more weeks time...Currently my alternator is 4 pins...Charging well,idle when engine started about 13.8V...According to the forums i searched, the said well charging alternator doesnt mean will send signals to mivec...

    Anyone here had any similar problem and any idea of how to solve my MIVEC issue...Will be very glad if any of u guys can help me...

    Thanking you in advance.
     
  2. sarutobi84

    sarutobi84 Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    Aug 12, 2009
    Messages:
    156
    Likes Received:
    43
    Bro your mivec is in limp mode.Got Rev Cut
    If you do ECU diagnostic knocking sensor will show CODE 31 as shown below,I don't thinks knock sensor is the same as MIVEC Solenoid.Anyway below is knock sensor.I have 1 spare if you want.PM Me.

    [​IMG]

    Detonation Sensor/Knock Sensor
    [​IMG]


    CODE ITEM
    11 Oxygen Sensor
    12 Air Flow Sensor
    13 Intake air temperature sensor
    14 Throttle position sensor
    15 ISC Motor Position Sensor
    21 Engine coolant temperature sensor
    22 Crank angle sensor
    23 Camshaft position sensor
    24 Vehicle speed sensor
    25 BARO Sensor (listed as 26 in one info source)
    31 Detonation sensor
    32 Vacuum sensor
    36 Ignition Timing Adjustment Signal
    39 Oxygen Sensor
    41 Injector system
    42 Fuel Pump
    43 EGR
    44 Ignition coil and power transistor unit (Cylinder 1 & 4)
    52 Ignition coil and power transistor unit (Cylinder 2 & 5)
    53 Ignition coil and power transistor unit (Cylinder 3 & 6)
    55 Idle Air Control Valve/Servo Valve Position Sensor
    61 Communications wire with A/T-ECU
    62 Intake air control valve position sensor
    64 Alternator FR terminal
    71 Vacuum control solenoid valve (TCL)
    72 Ventilation control solenoid valve (TCL)
     

    Attached Files:

  3. steven7810

    steven7810 mivec user
    Senior Member

    Joined:
    Oct 12, 2004
    Messages:
    1,314
    Likes Received:
    26
    Hello....Nathan... Ur location is where... If u in kl or pj try call is guy...he repair Mivec ECU ... 012-2338137...
     
  4. khoo198

    khoo198 Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    Feb 11, 2009
    Messages:
    1,917
    Likes Received:
    2,067
    sometime it could be just some minor wiring faulty oni....
     
  5. (ADVAN)

    (ADVAN) Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    May 11, 2005
    Messages:
    529
    Likes Received:
    5
    check your speed sensor on your gearbox and wiring that give the speed signal to your ECU.
    i have same problem previously but finally i found out is the speed wiring doesnt join properly when i installed the speed meter..
     
  6. nathanraja45

    nathanraja45 Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    May 26, 2011
    Messages:
    28
    Likes Received:
    1
    OMG...Bro!....from the beginning the ECU diagnostic was showing knock sensor faulty CODE 31...i thought all this while,knock sensor is solenoid sensor...I found the location of the sensor that u posted from my spare engine...Next weekend i will be opening up d engine again...will update u after i replace it...bro if it really works i owe u big time man...

    ---------- Post added at 07:37 PM ---------- 6 hour anti-bump limit - Previous post was at 07:35 PM ----------

    hey bro,thanx for ur reply...sarutobi84 just posted me the picture of knock sensor...I havent tried changing it...i will change it,and if it still fails,i think i will go for the ecu...

    ---------- Post added at 07:38 PM ---------- 6 hour anti-bump limit - Previous post was at 07:37 PM ----------

    Alright bro...i will check that too...i will let u know next weekend after i check...thanx for ur reply man...
     
  7. nathanraja45

    nathanraja45 Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    May 26, 2011
    Messages:
    28
    Likes Received:
    1
    Back to square one...I replaced the knock sensor with my previous engine's knock sensor but no luck...STILL RPM CUTTING AT 6500...Im giving up already...Anyone with any other solution?Is it possible that the knock sensor from my previous engine is also faulty because after changing the knock sensor and did ECU diagnostic...SAME ERROR...KNOCK SENSOR...help guys...thanx...
     
  8. xtremeleo

    xtremeleo Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    Oct 18, 2005
    Messages:
    3,245
    Likes Received:
    463
    have u checked if there is any signal in the knock sensor wires? worth a check since there are two knock sensors dat doesnt work, highly not likely
     
  9. nathanraja45

    nathanraja45 Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    May 26, 2011
    Messages:
    28
    Likes Received:
    1
    Hey bro,how can i check whether the sensor is working?Because if im not mistaken it will send the signal to the ECU at 5,500 rpm right?Do i have to connnect the earth to the battery terminal,then connect the positive terminal to the wire coming out from knock sensor and rev my engine above 5,500rpm?
     
  10. xtremeleo

    xtremeleo Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    Oct 18, 2005
    Messages:
    3,245
    Likes Received:
    463
    knock sensor works on all revv sir, just check whether there is any signal from the wires
     
  11. nathanraja45

    nathanraja45 Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    May 26, 2011
    Messages:
    28
    Likes Received:
    1
    sorry boss...I will check and update u...thank you...
     
  12. zane_al

    zane_al Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    Oct 8, 2010
    Messages:
    180
    Likes Received:
    16
    Dude, you've to make sure engine is warm i.e. hot enough before flooring the mivec - otherwise it's a no-go-joe.
     
  13. xtremeleo

    xtremeleo Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    Oct 18, 2005
    Messages:
    3,245
    Likes Received:
    463
    in dat casem is the thermostat still in good condition sir?
     
  14. nathanraja45

    nathanraja45 Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    May 26, 2011
    Messages:
    28
    Likes Received:
    1
    Hi guys,my MIVEC is temporarily working after i adjusted my tappets...But i dont think this is the solution of my problem...I think im just lucky...Everyone says in FTO (de3a) engine,this kinda problem is most of the time caused by alternator...Anyone agree?Should i try changing my alternator?
     
  15. zane_al

    zane_al Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    Oct 8, 2010
    Messages:
    180
    Likes Received:
    16
    Agreed dude, afterall it shouldn't cost all that much.
    Call Erwin 03 62583232 for the price.
    And don't forget to report back.
     
  16. nathanraja45

    nathanraja45 Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    May 26, 2011
    Messages:
    28
    Likes Received:
    1
    Thanx for the contact bro,does this erwin guy knows bout the MIVEC system n that MIVEC alternator 4 pin configuration?Thanx in advance...
     
  17. zane_al

    zane_al Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    Oct 8, 2010
    Messages:
    180
    Likes Received:
    16
    He got the catalogue dude, you only need to stress it's for the mivec model.
     
  18. nathanraja45

    nathanraja45 Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    May 26, 2011
    Messages:
    28
    Likes Received:
    1
    Problem was solved at that time...IT WAS THE ECU...burnt circuit...dont always trust ur ecu codes...Doubt the ecu at times...
     
    xtremeleo likes this.
  19. boyzone

    boyzone Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    Mar 13, 2005
    Messages:
    2,685
    Likes Received:
    38
    I miss this post, if not I will ask u to check on the ECU in the first place.
    Old ecu is easy to burn, malfunction due to component life span.
     
  20. levin818

    levin818 Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    Nov 29, 2003
    Messages:
    1,261
    Likes Received:
    321
    For Nathan's case, its the ECU Knock sensor baby board mul function. Very rare case.
     
    xtremeleo likes this.

Share This Page