difficult to start my 4AGE 20V SVT

Discussion in 'Toyota' started by shizilki, Sep 14, 2008.

  1. shizilki

    shizilki Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    Jul 28, 2005
    Messages:
    63
    Likes Received:
    1
    hello to all bros,

    plz help me with this, my engine having difficulty to start. i've replaced all 4 spark plugs, new plug cable, service my air filters but it still difficult. can anyone help me plssssss.......:banghead:
     
  2. wilm3

    wilm3 Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    Aug 4, 2005
    Messages:
    504
    Likes Received:
    29
    checked ur battery and starter motor??
     
  3. AE101-Wong

    AE101-Wong Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    Jul 26, 2006
    Messages:
    4,451
    Likes Received:
    113
    ur air box hose got pecah anot?
     
  4. nafiiio

    nafiiio Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    Aug 22, 2006
    Messages:
    301
    Likes Received:
    11
    What about fuel pressure ??
     
  5. shizilki

    shizilki Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    Jul 28, 2005
    Messages:
    63
    Likes Received:
    1
    battery 1 year old already, starter motor i think still ok. N one more thing, after each succesfully start, it smell like gasoline coming out from the exhaust huhuhu

    fuel pressure....hmmm.....somebody told me bout if ae100 1.3 carb is using 7mm hose, but svt using 8mm, but mine running well for 5 years now, why recently hv this problem...huwaaaaa
     
  6. cybtech

    cybtech Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    Feb 20, 2008
    Messages:
    409
    Likes Received:
    6
    O2 sensor... Piston ring bocor.....
    donno..... 2 cents
     
  7. wilm3

    wilm3 Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    Aug 4, 2005
    Messages:
    504
    Likes Received:
    29
    definitely not fuel pipe....7mm still can use....good luck .....
     
  8. cYBorG

    cYBorG Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    Oct 22, 2004
    Messages:
    1,110
    Likes Received:
    1
    check ur alternator bro.. :nurse:
     
  9. scomatic

    scomatic Banned

    Joined:
    Sep 20, 2005
    Messages:
    2,156
    Likes Received:
    25
    can u load the starting sound over here?
    I worry is vacumm pipe leaking.
     
  10. chinozie

    chinozie Very Young Member... :D
    Helmet Clan Moderator

    Joined:
    Jul 5, 2004
    Messages:
    3,432
    Likes Received:
    170
    check firing system...
    check fuel delivery...
     
  11. shizilki

    shizilki Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    Jul 28, 2005
    Messages:
    63
    Likes Received:
    1
    how to check? sounds interesting & the vacuum also:confused:
     
  12. WrX7

    WrX7 Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    Jan 17, 2005
    Messages:
    266
    Likes Received:
    1
    try engine diagnostic, this may help to identify the problem area of the engine...

    good luck
     
  13. nafiiio

    nafiiio Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    Aug 22, 2006
    Messages:
    301
    Likes Received:
    11
    ...Send ur car to the best mechanic in ur area after considering all the problem here .. :smokin:
     
  14. jeremy

    jeremy Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    Nov 12, 2004
    Messages:
    317
    Likes Received:
    2
    probably.. yur starter require a lot of power to start up.. which can be solve by adding a relay to your starter.. my 0.2 cent worth
     
  15. levin818

    levin818 Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    Nov 29, 2003
    Messages:
    1,261
    Likes Received:
    321
    Have you check your ECU?
    Almost all '92~'96 SVT's ECU is in bad shape now.
    This is a must check item.
     
  16. shizilki

    shizilki Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    Jul 28, 2005
    Messages:
    63
    Likes Received:
    1
    try engine diagnostic, this may help to identify the problem area of the engine...

    good luck

    hmmm thanks for the info guys, maybe i'll try the diagnostic 1st. wish me luck:biggrin:
     
  17. levin818

    levin818 Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    Nov 29, 2003
    Messages:
    1,261
    Likes Received:
    321
    When my ECU having problem few years back, i couldn't get any error code from engine diagnostic. I even tried out on the road diagnostic but it also shows normal.
    I guess when the "brain" damage, it won't tell anything correct...

    If you have one of the following symptons, check your ECU immediately.
    - engine stall after warm up but become Ok after cool it down
    - strange smell from exhaust
    - misfiring and loosing power
    - engine knocking even the IG timing set at 10 deg or below
    - check light turns on but no error codes detected

    Good luck bro.
     
  18. minem

    minem Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    Sep 15, 2008
    Messages:
    44
    Likes Received:
    0
    i got a same prob. what should i do?? do i have to change the ecu..
     
  19. shizilki

    shizilki Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    Jul 28, 2005
    Messages:
    63
    Likes Received:
    1
    hehe same prob like mine bro, does yours smell gasoline whenever successfully start thru exhaust?
    i think better check ECU 1st lah. i wanted to check mine but don't hv the time. I did reset my ECU but the problem still there:confused:
     
  20. minem

    minem Senior Member
    Senior Member

    Joined:
    Sep 15, 2008
    Messages:
    44
    Likes Received:
    0
    i dont know about da smell, but the check light turn on when above 130kmh, misfiring and feel like 'lembik', .. how to check ECU??
     

Share This Page